İkili Anlaşma Nasıl Yapılır
İkili Anlaşma Nasıl Yapılır?
Erasmus+ Yüksek ÖÄŸretim ÖÄŸrenci ve Personel HareketliliÄŸi kapsamında imzalanan Ä°kili AnlaÅŸma Nedir

Erasmus Ä°kili AnlaÅŸması, iki yükseköÄŸrenim kurumunun öÄŸretim elemanı, öÄŸrenci ve personel deÄŸiÅŸimlerini gerçekleÅŸtirmek için fakülteler ve bölümler bazında yaptığı anlaÅŸmadır.
2021-2027 yıllarını kapsayan Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye 2021 yılından itibaren Program Ülkeleri (28 AB Üyesi ülke + 4 ülke) 'ne ek olarak Ortak Ülkeler (AB'ye KomÅŸu Ortak Ülkeler (22) ve DiÄŸer Ortak Ülkeler (5, 9. ve 12. bölge ülkeleri hariç 132 ülke) olmak üzere toplam 154 ülke) olarak tanımlanan ülkeler ile de yükseköÄŸretimde öÄŸrenci ve personel hareketliliÄŸi faaliyeti gerçekleÅŸtirilebilecektir.
Buna göre Erasmus+ Programı kapsamında ikili anlaÅŸma yapmak isteyen Bölümler/Programlar tarafından artık iki tür anlaÅŸma yapılabilecektir.
1. Avrupa BirliÄŸi Üye Ülkeleri (28) ve Ä°zlanda, Makedonya, LihtenÅŸtayn, Norveç ile anlaÅŸmalar yapılabilir.
2. Ortak Ülkeler ile anlaÅŸmalar yapılabilir (Ortak Ülkeler 13 ayrı bölge olarak belirlenmiÅŸtir. Ancak yeni yayınlanan 2015 Program Rehberi’nde (Ä°ngilizce) belirtildiÄŸi üzere YükseköÄŸretim Kurumları ÖÄŸrenci ve Personel HareketliliÄŸi 5., 9. ve 12. Bölgelerdeki ülkelerle yapılamamaktadır. Uygun ülkeler: 1. Bölge: Batı Balkanlar, 2. Bölge: DoÄŸu Ortak Ülkeler, 3. Bölge: Güney-Akdeniz Ülkeleri, 4. Bölge: Rusya Federasyonu, 6. Bölge: Asya, 7. Bölge: Merkez Asya, 8. Bölge: Latin Amerika, 10. Bölge: Güney Afrika, 11. Bölge: Afrika, Karayip ve Pasifik Ülkeleri ve 13. Bölge: DiÄŸer EndüstrileÅŸmiÅŸ Ülkeler).  
 
İkili Anlaşma Nasıl Yapılır

Erasmus Ä°kili AnlaÅŸması (Bilateral Agreement, BA) yapabilmek için Erasmus Üniversite Beyannamesi (Erasmus University Charter, EUC) sahibi olan program ülkelerinden kurumları:
https://erasmus-plus.ec.europa.eu/document/higher-education-institutions-holding-an-eche-2021-2027
adresindeki listeden bulunuz: AnlaÅŸma yapmak istediÄŸiniz kurumu belirledikten sonra, Üniversitenin web sayfasına girip ilgili bölüm koordinatörünü bulunuz. Ä°lgili bölümün, bölüm koordinatörü veya Uluslararası Ä°liÅŸkiler / Erasmus Ofisi ile irtibata geçerek ikili anlaÅŸma yapmak istediÄŸinizi belirtiniz. 2021-2027 Erasmus sürecinde, Kağıtsız Erasmus projesi kapsamında Erasmus Ä°kili AnlaÅŸmalar, Dashboard sisteminden online (çevrimiçi) yapılacaktır. Dashboard’a geçiÅŸ yapmamış üniversitelerle karşılıklı anlaÅŸma metinleri yollanıp, yasal temsicilerin imzaları atılarak da ikili anlaÅŸma gerçekleÅŸtirilebilmektedir. Bu süreçte, sözlü olarak anlaşılması durumunda, ofisimiz süreci sonlandırırken size destek sunacaktır.